Bu yazımızda nimizde büyük bir önemi olan şükretmek hususuna değineceğiz. Şükür Nedir? Nasıl Şükredilir? Hamd ile Şükür Arasındaki Fark Nedir? Gelin hep beraber yazımızı inceleyelim.
Şükür Nedir?
Şükür nedir? Sorusuna islam alimleri şöyle yanıt vermiştir. Şükür, her nimetin Allah’tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Yüce Allah’ın emirlerini yapmamız ve yasak ettiklerinden sakınmamız da şükretmek olur. İnsanların hidayetine vesile olmak ve onlara doğru göstermek de şükür sayılır.
Şükür, Yüce Allah’ın bize bahşettiği nimetleri yerinde sarf etmek, günahlardan kaçınmaktır. Yüce Allah’ın bize verdiği nimetlerle günah işlersek, nankörlük etmiş oluruz. Bizim için nimet şükür değil, nimeti veren Yüce Allah’ı bilmemiz ve bütün nimetlerin Yüce Allah’tan geldiğini bilerek dilimiz ile de hamd etmektir. Şükür, kendinimizi o nimete layık görmememizdir. İslamiyet’e uymamızda şükürdür.
Nasıl Şükredilir?
Şu üç şeyi yaparsak tam şükretmiş oluruz:
1- Gelen her nimetin Yüce Allah’tan olduğunu bilip şükretemiz.
2- Yüce Allah’ın verdiği her şeye razı olmamız.
3- Nimetlerden istifade ettiğimiz müddetçe, Yüce Allah’a isyan etmememiz.
Şükür, elimizdeki nimeti yok olmaktan kurtardığı gibi bizi yeni nimetlerede kavuşturur.
Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde Şükür ile ilgili ayetlerden bazıları şunlardır;
“…”O çok bağışlayıcıdır, şükrün karşılığını bol bol verir.” (Fatır Suresi/ 30.ayet)
“…Gerçek şu ki Allah insanlara karşı lutufkârdır; ama onların çoğu şükretmezler.” (Yunus Suresi/ 60.ayet)
“Sonra ona düzgün bir şekil vermiş ve ruhundan ona üflemiş; sizi kulak, göz ve gönüllerle donatmıştır. Ne kadar da az şükrediyorsunuz! ” (Secde Suresi/ 9.ayet)
Nasıl Şükredilir? Hamd ile Şükür Arasındaki Fark Nedir?
Hamd, bütün nimetleri Yüce Allah’ın yarattığına ve gönderdiğine inanmamız ve söylememizdir. Şükür ise bütün nimetleri İslamiyet’e uygun olarak kullanmamızdır.
Bizler herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, herhangi bir kimseye, herhangi bir şeyden dolayı, herhangi bir suretle hamd edersek, bu hamd ve övgülerin hepsi, Yüce Allah’ın hakkıdır. Bizi ve yaratan, terbiye eden, yetiştiren, her iyiliği yaptıran, gönderen hep Yüce Allah’tır.
Bizim irademizden sonra, Yüce Allah istemedikçe, kuvvet ve fırsat vermedikçe, hiçbir kimse, hiçbir kimseye, zerre kadar, iyilik ve kötülük yapamaz.
tevekkulvakti.com ailesi olarak dua eder dua bekleriz.