İstiğfar Ne Demektir?
Bu günkü yazımızda sizlere; İstiğfar ne demektir? İstiğfar ve Tövbe arasındaki fark nedir? Ne zaman istiğfar edilir? Nasıl bir istiğfar gerekir? Gibi sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız. Gelin hep beraber bu yazımızı inceleyelim.
İstiğfar Ne Demektir?
İstiğfar, kulun Yüce Allah’tan mağfiret dilemesi, kusurlarının ve günahlarının affedilmesini niyaz etmesi anlamına gelir. İstiğfar, içine düştüğümüz bir hatanın pişmanlığıyla kıvrandığımızda Yüce Allah’tan kusurlarımızın affedilmesini ve günahlarımızın bağışlanmasını dilememizdir.
İstiğfar, işlediğimiz iyi ve güzel amelleri azımsayıp bunları arttırmaya çalışmamız, günahlarımızı da çok bulup bunları azaltmaya gayret etmemiz demektir.
İstiğfar Ve Tövbe Arasındaki Fark Nedir?
İstiğfar, Yüce Allah’ımızdan af dilemek, tövbe ise günahı terkederek Yüce Allah’a dönmemizdir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bir çok yerinde istiğfar kelimesi tövbe ile birlikte zikredilmiştir. Bu durumda istiğfarın anlamı dil ile mağfiret talep etmemizdir. Tövbe de, günah işleme arzusunu kalbimizden ve bedenimizin azalarından söküp atmak anlamına gelir. Bu konuya bir ayeti kerime ile açıklık getirelim:
Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O’na tövbe edin. Allah da sizi belirlenmiş bir süreye kadar dünya nimetlerinden güzelce yararlandırsın, fazlasını yapan herkese de iyiliğinin karşılığını versin. Eğer yüz çevirirseniz, ben sizin başınıza gelecek o dehşetli günün azabından korkarım. (Hud Suresi/ 3.ayet)
Ne Zaman İstiğfar Edilir?
İstiğfarın belli bir zamanı yoktur; her zaman, her yerde istiğfar edebiliriz. Hasan- ı Basri (rahmetullahi aleyh) bu konuda şöyle demiştir: ” Nerede olursanız olunuz; evlerinizde sofralarınızda, yollarınızda ve meclislerinizde istiğfarı çokça yapınız. Çünkü siz ne zaman mağfirete erişeceğinizi bilemezsiniz.” Fakat Kur’an-ı Kerim ve hadiste, seher vakitlerinde dua ve istiğfarda bulunulması tavsiye ve teşvik edilmiştir. Cennet ehli ve cennet nimetlerine nail olanlar anlatırken bu durum özellikle hatırlatılmıştır.
(Bu nimetler) “Ey rabbimiz! Biz gerçekten iman ettik, günahlarımızı bağışla, bizi ateş azabından koru” diyenler, sabredenler, doğruluktan şaşmayanlar, huzurda boyun bükenler, hayır yolunda harcama yapanlar ve seher vakitlerinde Allah’tan bağışlanma dileyenler (içindir). (Ali İmran Suresi/ 16-17. ayetler)
Ayeti kerimenin son kısmı seher vakitlerinde mağfiret dilemenin faziletine delalet emektedir.
Nasıl Bir İstiğfar Gerekir?
En faziletli istiğfar, günahta ısrar etmekten uzaklaşmakla birlikte yaptığımız istiğfardır. Bizler günah işleme düşüncesini kalbimizden söküp atmadan, sadece dilimizle “estağfirullah” (Allah’ım beni bağışla) dediğimizde bunun sadece bir dua mahiyetinde olduğunu bilmeli, bununla sadece bağışlanmamız için Allah’a dua etmiş oluruz. Bu güzel bir sözdür, icabet edilmesi umulur. Günahta ısrarla birlikte tövbe olmaz. Zira yalancı diliyle tövbe ederken, kalbinde günah arzusu vardır.
Gerçek anlamda istiğfar, “estağfirullah” diye dil ile yalvarmakla birlikte, bedenimizi günahlardan uzak tutmakla gerçekleşir. Estağfirullah dedikten sonra tekrar günaha dönmemiz bize günah olarak yeteceğinden bu konuya çok dikkat edip yaşantımızı ona göre ayarlamalıyız.
tevekkulvakti.com ailesi olarak dua eder dua bekleriz.