Tekamül Nedir?
Bu yazımızda Kemalata erişmemizde büyük rol oynacak olan Tekamül nedir? Nasıl tekamül edilir? gibi sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız. Gelin Tekamül ile ilgili bu yazımızı hep beraber inceleyelim.
Tekamül Nedir?
Tekamül, kelime anlamı olarak ‘olgunlaşma, gelişme gibi anlamlara gelmektedir. Tekâmül, ilâhî terbiye ile kemâle ermek demektir. Tekamül Ruhun insani kamil seviyesine ulaşması için geçirdiği aşamalar ve olgunlaşma süreci olduğunu ve bir insanın mümkün olan en yüksek şuur seviyesine ulaşması olduğunu söyleyebiliriz. Kemalate erme hakikatı bilme ve içselleştirme arayışıdır. Tekamül yolunun düşüp kalkmaların, deneme yanılmaların, hataların olumluluk ve olumsuzlukların, iniş çıkışların birbirini izlediği esaslı bir serüven olduğunu söyleyebiliriz.
Nasıl Tekamül Edilir?
Yapmamız gereken kainatı okuyarak yaratılan varlıklar üzerinden Yüce Allah’ı hakiki anlamda anlayabilmeye uğraşmamızdır. Yüce Allah’ın Zatı’nı görme, bilme ve anlama imkanımız ancak kainatın aynasına yansımış olan Yüce Allah’ın tecelli ve tezahürlerini müşahede etmemiz ile gerçekleşecektir.
Hakikate giden yolların çok fazla olduğunu ama Hakk’ın tek olduğunu hepimiz biliriz. Hepimizin tekamül süreçleri farklıdır. Benzer deneyimler yaşayanlar yada aynı sorunlarla karşılaşan insanların yaşadığı olayları yorumlaması ve olgunlaşma aşamaları aynı olmadığını biliriz. Tekamül sürecinde kendimizi gözlemlerken bazı erdemler öğreniriz. Bunlara örnek verirsek; Yargılamadan olaylara yaklaşmalı, sevmeyi öğrenmeli, olumlu düşünmeli, affedebilmeli ve şefkatli olabilmeliyiz.
Tekamül yolculuğunda zorlu sınavlardan geçer zorlu acılar yaşarız. Bu yaşadığımız olaylar aynı ham bir meyvenin olgunlaşması tatlanması gibidir. Güneşin verdiği ısı ile pişen kendi içindeki gelişimini tamamlayan bir meyve gibidir biz insanların da tekamül yolculuğu, acılarda bizi yakar pişirir. Bu yaşadığımız olaylar tamamen bizim tekamül yolculuğumuzdur. Bunu farkettiğimiz zaman yaşadıklarımızın tevafuk olduğunu görür ve daha derin anlamlarını idrak ederiz. Farketmezsek isyan edip ruhsal anlamlarda problemler yaşarız. Bu isyanlar bizi intiharın eşiğine getirebilir. Her ne yaşıyorsak mutlaka bir anlamı bir yorumu ve anlamı vardır. Yaşadığımız olaylara karşı bakış açımızı değiştirip hayatı “OKU” maya başladığımızda herşeyin bir anlamı olduğunu bize birşeyler öğretmek için başımıza geldiğini bilmemiz gerekir. Gereken dersleri alamadığımız zaman biz alana kadar başımıza gelmeye devam edecektir. Bu idrak da bizim kemalata erişmemiz için büyük rol oynamaktadır. Tekamül yolculuğumuzda en büyük örneğimiz İnsanı Kamil olan Hazreti Muhammed Mustafa (sallallahualeyhivesellem) ‘dir. O’nun hayatını iyi anlayıp idrak etmek ve örnek almamız gerekir.
Namaz kılmak, oruç tutmak, dua etmek, tekâmülde bir araçken; dedikodu yapmamak ve yalan söylememek ise ruhun insan-ı kâmil olması için sahip olması gereken niteliklerdir.
tevekkulvakti.com ailesi olarak dua eder dua bekleriz.