Dertlerden Kurtulmak İstermisiniz ?
Başımıza gelen dertlerden kurtulmak için neler yapacağımıza, Bu dertler Kalıcı mı yoksa geçici mi olduğuna ve başımıza gelen dertlerin bize neyi anlattığına değineceğimiz bu yazımı gelin beraber inceleyelim!
Bütün Dertlerden Sıkıntılardan Kurtulmak İstermisiniz?
Zaman zaman zorluklar yakamızı yapışır ve sorunlar ile mücadele ederiz. Böyle durumlarda başımıza gelen dertlerden kurtulmak için neler yapabiliceğimizi düşünmeye başlarız. Unutulmamalıdır ki burası bir imtihan dünyasıdır. Genellikle bizler insan olarak derdimiz olmasın, sıkıntımız olmasın, maddiyatımız iyi olsun, sağlık sıhhatimiz iyi olsun, kaza bela olmasın ve herşeyin güllük gülistanlık olmasını isteriz. Burasının cennet olmadığı, bir imtihan yeri olduğu ve bu imtihan neticesine göre ahiret hayatına kavuşacağımız bilincini herzaman hatırlamalıyız. İstediğimiz herşey olsaydı burası dünya değil cennet olmaz mıydı?
Böyle bir durumda başımıza gelenlere karşı gerekli tedbirleri almalı,sabır göstermeli, dua etmeli, Yüce Allah’a ait olduğumuzu ve tekrar Yüce Allah’a döneceğimizi unutmamalıyız. Tamda bu düşüncelerimizi destekleyen bir ayet bize bir yol gösterir:
Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!
Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, “Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz” derler.
İşte Rablerinin lutufları ve rahmeti bunlar içindir ve işte doğru yola ulaşmış olanlar da bunlardır.
(Bakara Suresi / 155-156-157)
Bu Dertler Kalıcı mıdır?
Yüce Allah mevsimleri dört mevsim olarak yaratmıştır. Günlerin, haftaların, ayların, yılların ve ömrümüzün bile geçici olduğu düşünürsek bu dertlerin kalıcı olmadığını geçici olduğu bilincine erişebiliriz. Herşeye canımızı sıkmamalıyız. Dertlerden kurtulmak yerine sabır, mücadele ve dua ile bu olayları atlatabiliriz. Daha önce ne gibi zorluklar ile mücadele ettiğimizi hatırlayıp onların geçtiğini gördüğümüzde şuan yaşadığımız dertlerinde geçici olduğunu düşünerek kendimizi rahatlatabiliriz.
Bu olaya güzel bir hadise ile örnek verirsek;
Adamın birisi Hz. Ali’ye gelerek dedik ki:
“O kadar dertliyim ki, çok sıkıntım var…”
Hz. Ali:
“İki soru soracağım, cevabını verip dermanını bulacaksın.”
Adam: “Sor ya Ali”
Hz. Ali:
“Dünyaya geldiğin zaman bu dert seninle birlikte mi dünyaya geldi?”
Adam: “Hayır.”
Hz. Ali: “Dünyadan giderken bu dert seninle birlikte olacak mı?”
Adam: “Hayır.” dedi.
Hz. Ali sözünü şöyle tamamladı: “Seninle birlikte gelmeyen ve giderken de seninle birlikte olmayacak olan bir dert, senin bu kadar zamanını almamalı. Sabırlı ol. Yeryüzündekilere çok ümit bağlamaktansa, yüzünü âlemlerin Rabbine çevir.”
Başımıza Gelen Dertler Bize Neyi Anlatır?
Başımıza gelen dertlerden kurtulmak yerine o derdin bize neyi anlattığını kendimize sormalıyız. Bu yaşadığımız olayların Yüce Allah tarafından bize bir ilahi ikaz olarak algılamalı ve bir kısmınından günahlarımıza kefaret olduğunu düşünmeliyiz. Bu yaşadığımız olaylara karşı şu ayetler bize yol gösterir:
Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir; kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar.
(Şuara Suresi / 30)
Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter.
(Nisa / 79)
Bazı bela ve musibetlerde günahlarımıza kefaret içindir. Bu olay içinde Şu hadisler bize yol gösteririr:
“Her musibet, affedilecek bir günah için gelir.” (Ebu Nuaym)
“Mümine gelen her sıkıntı, günahlarına kefaret olur.” (Buhari)
“Müminin günahları affoluncaya kadar bela ve hastalık gelir.” (Hakim)
Yaşadığımız her olayları hayra yormalı ve isyan etmemeliyiz
tevekkulvakti.com ailesi olarak dua eder dua bekleriz.